TNO werkt aan brandstoffen op zeewier voor zwaar wegtransport

Biobrandstof
Beeld: Pixabay

TNO heeft een belangrijke vervolgstap gezet in de ontwikkeling van zeewier als brandstof. Na zeewier als brandstof voor personenauto’s beginnen TNO en de TU/e nu met ontwikkeling van efficiënte productieprocessen voor de productie van brandstoffen uit zeewier voor CO2-neutraal zwaar wegtransport.

Zeewier is een duurzame biomassa met een aantal aantrekkelijke voordelen: er wordt geen claim op land gedaan, er is geen competitie met de voedselketen en er is geen bemesting noodzakelijk. Dit draagt zo bij aan de ambitie om de energietransitie te versnellen en het energiesysteem in 2050 nagenoeg klimaatneutraal te maken.

TNO ontwikkelt efficiënte productieprocessen voor de productie van brandstoffen vanuit zeewier. Deze zogenaamde bio-alcoholen (zoals ethanol en butanol) zijn momenteel met name toepasbaar voor benzine-personenauto’s. TNO werkt nu ook aan de toepassing van deze zeewier gebaseerde brandstoffen voor zwaar wegtransport. Deze sector is met name interessant omdat (volledige) elektrificatie hiervan niet goed mogelijk is en alternatieven voor verduurzaming nodig zijn.

Recente metingen bij TU/e en TNO laten een groot potentieel zien voor de toepassing van de uit zeewier gewonnen brandstof ethanol. De gemeten motor-uit NOx emissies voldoen aan de meest strenge emissie-eisen, zelfs zonder gebruik van uitlaatgasnabehandeling. Daarnaast is de behaalde efficiëntie 20 procent hoger dan die van de huidige benzinemotoren en minimaal gelijk aan de behaalde efficiëntie in dieselmotoren toegepast in zwaar wegtransport.

Klik hier voor het hele artikel

Bron: TTM, Arjan Velthoven