Door Court Jan Verbeek

Voorzitter Remco de Boer concludeerde dat EV de wind  mee heeft. Dit zei hij tijdens het EV Debat: “De sterren voor elektrische voertuigen staan gunstig.”
De Boer zei dat Nederland het met 400.000 elektrische voertuigen en 90.000 (semi-) publieke laadpunten best goed doet. Maar volgens Rogier Kuin, manager Public Affairs bij BOVAG, blijft de nieuwverkoop inmiddels flink achter op andere West-Europese landen. “Er is in euro’s nu eigenlijk geen verschil meer in bijtelling tussen benzine en EV en voor na 2025 is er nog helemaal geen beleid voor stimulering.” Ook vroeg hij zich af of de laadinfrastructuur straks wel op orde is.

Verbod
Volgens Petrouschka Werther, directeur Duurzame Mobiliteit bij het Ministerie van Infrastructuur en
Waterstaat, gaat een verbod op niet-nul-emissieauto’s wellicht helpen: “ik verwacht dat dit er in 2035 komt.” Een Nederlands verbod al in 2030 invoeren is niet toegestaan.
Betalen naar Gebruik kan pas vanaf 2030 worden ingevoerd en biedt bovendien voor de positie van EV ook geen soelaas.

Bijtelling
Daarom pleitte BOVAG voor concrete maatregelen zoals de bijtelling weer naar 12% en een aanschafsubsidie voor EV zonder jaarschotten. “Die maatregelen zijn nodig om de gewone consument perspectief te bieden in plaats van de happy few die EV nu kunnen betalen. 80 procent koopt
een gebruikte auto en die kun je pas kopen als die er is.”

Leave a comment