CYMACH is een bedrijf dat zich richt op diverse technieken voor waterzuivering en milieutechniek. Men is veelal actief binnen de petrolbranche. Cor Brandsma van CYMACH, en voormalig eigenaar van BrandOil: “Een van onze producten is het cycloon-filter dat kan worden gebruikt om grote hoeveelheden water te ontdoen van bijvoorbeeld olie en zand. De compacte cycloon-technologie zou ook gebruikt kunnen worden voor het (voor) scheiden van waswater dat gebruikt wordt in autowasstraten. Op veel locaties moet enorm veel water ontdaan worden van olie en zand, maar ook van rubber deeltjes afkomstig van de autobanden. Het feit dat deze verontreinigingen zwaarder en/of lichter zijn dan water maakt ze perfect geschikt om te worden afgevangen door onze CYMACH cycloon-technieken.”

Hij vervolgt: “Huidig gebruikte bezink-systemen (tanks en opslagvaten) voldoen vaak niet omdat de efficiëntie niet toereikend is of het systeem te groot. Een gewoon filter heeft als groot nadeel dat het verstopt kan raken en na verloop van tijd verzadigd is. Aangezien de cycloon-technieken compact zijn en een scheidings-functie hebben in plaats van een accumulatie-functie (ze houden het vuil niet perse vast maar scheiden de water- en vuil- stromen), zijn ze perfect geschikt voor genoemde toepassingen.

Carwash
“De CYMACH filter wordt na de slibvangput gepositioneerd. Voordeel van de filter is dat de capaciteit van de slibvangput met de helft kleiner kan. Het door het Cymach filter gescheiden zand ed wordt opgevangen in een separate opvangbak dat makkelijk te ledigen is. De filter kan overigens wel als alternatief dienen voor zandfilters toegepast bij waterrecyclingsystemen. Deze zandfilters accumuleren en moeten periodiek geleegd worden om verstoppingen te voorkomen. Dit probleem kent het Cymach filter niet.”

cymach cycloon

 

De foto links toont het binnenwerk van een compacte cycloon-filter. De getoonde unit is geschikt voor het behandelen van zo’n 10.000 liter water per uur en kan eenvoudig opgeschaald worden voor grotere hoeveelheden. Indien gewenst kan Cymach ook ‘custom made’ oplossingen ontwerpen en bouwen voor waterzuiveringstoepassingen.

Wat gebeurt er met kleinere vuildelen, zoals mineralen ed?  
“In principe kun je diverse vormen van mechanische scheiding bewerkstelligen met cyclonen. Er moet een dichtheidsverschil zijn (zand/water, olie/water) dan is het af te  vangen. De werkingsgraad hangt af van dichtheidsverschillen en deeltjes grootte.”

Petrolbranche
Het ontwikkelt en fabriceert in eigen beheer hoogwaardige cycloontechniek, zuiveringsapparatuur en water-injectiekleppen. De oprichters van Cymach hebben jarenlange ervaring in de (internationale) olie en water-industrie. Recente projecten in Zuid Amerika hebben ertoe geleid dat een nieuwe techniek is bedacht, ontwikkeld en toegepast in de water-injectie voor onshore velden in Colombia.

De nieuwe techniek maakt het mogelijk om bestaande olie-bronnen veel beter te benutten met een enorme bezuiniging op het waterverbruik. Inmiddels is de zogenaamde Cymach-klep gepatenteerd en bestaat er verdere buitenlandse interesse voor toepassing in Rusland en het verre Oosten.

Zelhem
De ontwikkeling en een groot stuk van de productie vindt plaats in eigen beheer in Zelhem. Recent is een extra hal gehuurd voor uitbreiding van de machinecapaciteit. Cymach maakt gebruik van, onder andere, CNC en conventionele draaimachines, vonkerosie-techniek en orbitaal lasapparatuur. De productiemethodes die gebruikt worden voor de hoogwaardige klep zijn zeer geschikt gevonden voor toepassing in industriële water-zuiveringsapparatuur en tevens voor diverse dichter bij huis toepassingen. Zo is er recent een nieuw type cycloon-filter gemaakt met een laag energieverbruik in combinatie met een hoge scheidings-efficiëntie.”

Meer Informatie

Cor Brandsma of Thijs Gerritsen
info@cymach.nl
+31(0)6 3195 8118

Leave a comment